ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ. ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 
ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ.
ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
ΕΛΙΚΗ- Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ
Η Ελίκη είχε ιδρυθεί από Ίωνες, 7,4 χλμ από το Αίγιο και 2,2 χλμ από τη θάλασσα. Ήταν πρωτεύουσα της Ιωνικής Δωδεκάπολης και λατρευτικό κέντρο όλης της Αχαΐας με επίκεντρο τον ναό του Ελικώνιου Ποσειδώνα. Η Ελίκη έγινε ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο με το δικό της νόμισμα. Τα ευρήματα από την αρχαία Ελίκη περιορίζονται σε δύο χάλκινα νομίσματα, που στεγάζονται στο μουσείο του Βερολίνου. Στη μια όψη του νομίσματος απεικονίζεται το κεφάλι του θεού Ποσειδώνα με τα ελληνικά γράμματα ΕΛΙΚ και μια τρίαινα με δελφίνια κοσμεί την άλλη όψη.
Η ανακάλυψη του νομίσματος αυτού χαρακτηρίστηκε ως τεράστιας σημασίας.
Με βάση αυτά τα διακοσμητικά θέματα οι αρχαιολόγοι τοποθετούν τα νομίσματα στον 5ο αιώνα π.Χ. Ο Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης της πόλης και λατρευόταν από την ομηρική εποχή. Υπήρχε ένας ναός αφιερωμένος στον Ελικώνειο Ποσειδώνα. Αναφέρεται, ότι υπήρχε άγαλμα σε υπερφυσικές αναλογίες, αφιερωμένο στον Θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα. Οι Αχαιοί έδιωξαν τους Ίωνες και εγκαταστάθηκαν αυτοί στην περιοχή συνεχίζοντας τη λατρεία του Ποσειδώνα.
Το όνομα της το οφείλει στην Ελίκη, κόρη του Σελινούντα και γυναίκα του Ίωνα.
Η πόλη καταστράφηκε κατά το τέταρτο έτος της εικοστής πρώτης Ολυμπιάδας. Τα ερείπια της πόλης καλύφθηκαν στη συνέχεια από θάλασσα. Σύμφωνα με τον Παυσανία και τον Στράβωνα οι κάτοικοι της Ελίκης προκάλεσαν την οργή του Ποσειδώνα όταν πήραν από το Ιερό και σκότωσαν ικέτες που είχαν καταφύγει σε αυτό. Ένας τρομακτικός σεισμός κτύπησε την πόλη και την κατέστρεψε ολοσχερώς, ενώ επέζησαν μόνο όσοι έλειπαν από αυτήν. Αμέσως μετά την κτύπησε μεγάλο κύμα (τσουνάμι) και η πόλη καταποντίστηκε στη θάλασσα. Χρόνια μετά το γεγονός ψαράδες έλεγαν ότι το άγαλμα του Ποσειδώνα έσχιζε τα δίχτυα που μπλέκονταν σε αυτό. Σύμφωνα με τον Στράβωνα, οι Αχαιοί έστειλαν 2.000 άντρες να βοηθήσουν αλλά δεν κατάφεραν να περισυλλέξουν ούτε έναν νεκρό.
Η καταστροφή της Ελίκης τροφοδότησε τις συζητήσεις πολλών Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, ενώ είναι πιθανό να ενέπνευσε στον Πλάτωνα το μύθο της Ατλαντίδας.
Οι θεωρίες είναι δύο. Είτε η Ελίκη βρίσκεται στον βυθό του Κορινθιακού κόλπου κάπου ανάμεσα από Πάτρα, Κόρινθο και απέναντι από Ναύπακτο.
Είτε στο υπέδαφος μιας στερεάς πεδιάδας όπου υπήρχε παλιότερα λιμνοθάλασσα.
Έρευνες έχουν διεξαχθεί τόσο στον βυθό της θάλασσας όσο και στην ξηρά της περιοχής με διάφορα ευρήματα. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά σόναρ και ανιχνευτές. Ωστόσο καμία θεωρία δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής και κανένα από τα ευρήματα δεν έχει ταυτιστεί επίσημα με την ακριβή τοποθεσία της αρχαίας πόλης.
Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έρευνα με τον κατάλληλο εξοπλισμό (ανιχνευτές μετάλλων, υποβρύχιοι ανιχνευτές, κάμερες βυθού και ραβδοσκοπικά) προκειμένου να φτάσουμε στην μεγάλη ανακάλυψη για την οποία ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος δήλωσε πως μόνο η κήρυξη ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου θα την επισκίαζε.


Η εταιρία POLATIDIS GROUP διαθέτει τους καλύτερους και ικανότερους τεχνικούς ώστε να παρέχει με υπευθυνότητα συνεχή τεχνική υποστήριξη σε όλα τα θέματα ανιχνευτών μετάλλων.
Για κάθε πρόσθετη πληροφορία καλέστε στο 23810 23237 ή στο 694-1550822
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου